Tóth Lajos, Aratás gyülekezet, 2014. július 5.

14073A tanítás első része a szeretet felöltözésének hogyanjáról, a második rész Ábrahám próbáiról szól. Amikor szeretetről van szó, hetet-havat összehordanak a keresztények. Gyakran a természetes szeretetet értik alatta, mert nem Ismerik a természetfeletti szeretet. Nem arról van szó, hogy az emberek nem akarnak élni ebben, hanem azt hiszik, ismerik Istent. Ábrahám élete kulcs lehet ennek megértésében. Nem természetes képességei alapján vitte véghez a Mórija (Isten tanítani fog) hegyén történteket. Mennyei kijelentést kapott többszöri megerősítéssel örökségéről. Előre megmutatva, hogy Isten szeretete örökkévaló (Jahve Olam) és bízhat a látás/gondviselés Istenében (Jahve Jire).

 

 

1. rész

2. rész

Tóth Lajos, Aratás gyülekezet, 2014. július 12.

14072Isten szövetséges szeretettel tud csak viszonyulni hozzánk. Amikor azt mondjuk, hogy szeretjük Őt, ezzel azt mondjuk: függetlenül attól, amit érzek, vagy amit gondolok, én bízom a Te szövetségi örökségedben és kegyelmedben (képességeidben). Ezt nevezzük SZÖVETSÉG TUDATÚSÁGNAK. Az én részem, hogy ebben maradjak és engedelmeskedjem, mint Ábrahám az atyánk. Ábrahám a világ örököse lett. Ez nemcsak Ábrahám számára van, hanem a magjának is. Ha nem tudod, hogy van örökséged, hogy fogod elhinni vagy igényelned? Az elménket meg kell újítanunk ehhez a valósághoz.

 

 

 

1. rész

2. rész

Tóth Lajos, Aratás gyülekezet, 2014. július 25.

14071Isten hatalmas örökséget készített az Őt szeretőknek. A szeretet nagyon fontos, mert e nélkül a hit törvényei nem működnek az életünkben. A minta Ábrahám, akit próba által a „látás helyére” kellett vezetnie Istennek, ahol kész volt feláldoznia fiát. Természetes szinten nem volt semmi, amibe belekapaszkodhatott volna. A megnyílt szellemi szemével tudott csak látni és így kapta vissza Izsákot. Isten kivárta ezt. Ha egy próbában elbukunk, kérnünk kell a mennyei bölcsességet segítségül. A bölcsesség nem fog hozzánk jönni, ha a saját utjainkon járunk. Szintén nem kapunk bölcsességet kételkedéssel. Isten képességei és ígéretei a mi örökségünkben vannak. Csak a bizalom adja a képességet a kijelentés megragadásához, ami bejárást biztosít örökségünkhöz. Atyánk, esküvel tette hitelessé nekünk ezt.

 

 

3/1. (Látni az örökségünket)

3/2. (Látni az örökségünket)